candid Stoica

candid Stoica

miercuri, 22 august 2012

Sfârsit de stagiune 2:

 Politica şi Lady Gaga

Deşii stagiunea a fost închisă, teatrele având o vacanţă binemeritată, spectacolul mediatic a continuat amplificat la cote înalte cu contre acide şi dintr-o parte şi din alta a spectrului politic, cu mijloace din zona comediei burleşti, cu personaje politice noi, poate mai groteşti decât cele precedente, cu îndemnuri la revoltă, la nesupunere civică, cu imprecaţii dure la adresa liderilor mondial urechiaţi mai rău ca unii delicvenţi, cu declaraţii incendiare din care pare să reiasă că guvernul, preşedenţia şi mai toate organele ţării, la toate nivelurile, sunt terorizate de un omuleţ cu puteri malefice, care fiind alungat din locuinţă, îşi are sediul, pasager, până la noi reglementări, într-un garaj, din care cauză a fost denumit “omul din garaj, ca să fie deosebit de “omul nou” creaţia, pe cale de dispariţie, a lui N. Ceauşescu, sau de omul din Neanderthal, creaţie anonimă…
Şi totuşi în 16 August 30.000 de români au părăsit spectacolul mirific şi palpitant al televizoarelor şi au venit în Piaţa Conştituţiei să vadă, să audă, un show al unei cântăreţe care a a reuşit să vândă în cinci ani 20 de milioane de albune şi să cîştige 100.000.000 de dolari: pe Lady Gaga!
Publicul bucureştean a aşteptat-o cu nerăbdare şi a primit-o cu entuziasm în ciuda unor derapaje ale lui Gigi Becali care au făcut înconjurul mapamondului prin… idioţenia lor: „Satana în zilele noastre este în luptă cu Hristos şi lucrează prin Lady Gaga. Ca să-i demonstrezi ei cât e de zdreanţă şi de satanică e, nu te duce s-o vezi” ,îndemnându-i pe românii, care sunt deranjaţi de ţinutele ei stridente şi de atitudinea ei provocatoare, să semneze o petiţie prin care să se ceară suspendarea concertului.
Bineînţeles că din iniţiativa lui s-a ales praful şi publicul bucureştean a savurat un minunat concert sub mai toate aspectele. Printre miile de spectatori unii veniţi unii doar din curiozitate, alţi pentru etena cârcoteală, am întâlnit şi tineri exchibiţionişti îmbrăcaţi şi machiaţi excentrici, purtând peruci extravagante încercând naiv să facă concurenţă atât cântăreţei cât şi show-lui…exchibiţionism Deşi după majoritatea specialiştilor, nu este o mare frumuseţe, deşi nu este o mare dansatoare, deşi nu are, o voce unicat, Lady Gaga, a reuşit cu o forţă surprinzătoare să electrizeze spectatorii prezentând un spectacol, gândit şi pus la punct de o expresivitate artistică maximă. „Show-ul a fost întradevăr show, pe o scenă impresionant de mare, sunetul fără cusur, decorul fabulos, efectele năucitoare, dansatorii formidabili”, au apreciat specialiştii şi nu avem motive să nu-i credem. Nouă, ca să folosim pluralul majestăţii, (venit special din provincie de la o filmare) deşi nu suntem un fan înrăit al acestui gen de muzică, pe care mulţi specialişti o consideră un fals rock, sau un rock decăzut, caricatural, ne-a plăcut, ne-a deconectat, pe scurt, ne-am distrat, Lady Gaga oferindu-ne o seară pe care o s-o ţinem minte, aplaudând frenetic împreună cu ceilalţi spectatori piesa oferită la bis: Marry the Night (de fapt un videoclip regizat chiar de ea)
De  fapt ea (L. G.) este într-un turneu intitulat „Born This Way” prin câteva ţări europene promovând albumul realizat în 2011 cu un eclatant şi uriaş succes de public. Lăsând la o parte detaliile tehnice majoritatea celor ce au comentat concertul eveniment au apreciat înainte de toate, la superlativ, prestaţia ei din zona moralei susţinută prin monologuri între diferitele cântece: „Fără voi, fanii mei, eu n-aş fi existat” , „Sunt aici pentru că voi m-aţi creat”, „Scena e casa mea”, „Voi sunteţi izvorul meu de inspiraţie”. „Pentru mine nimeni nu e mai important ca voi”. „Nu sunt o creaţie a guvernului”, „O să cânt şi o să dansez pe rupte pentru voi”, „Voi sunteţi viitorul României”. Ca un corolar, la ultima piesă strângând în braţe doi copii din public, a exclamat trimiţând, ca un adevărat lider politic, un mesaj tuturor: „La începutul carierei mele când cântam prin cluburi închideam ochii. Îi deschideam abia la sfârşit. Într-o seară am văzut 30 de oameni, în altă seară 300. În seara asta când am deschis ochii şi am văzut 30.000!”
Întradevăr, a cântat şi a dansat „pe rupte” pentru că la sfârşitul concertului, scriu ziarele de cancan, i s-a făcut rău, a vomat şi a trebuit să intervină medici, dar ea a depăşit momentul şi a doua zi s-a dus în parcul Herăstrău, însoţită de câinele Fozzi, s-a aerisit şi a consumat corn-flakes dintr-o pungă făcută cadou de un vânzător care a recunoscut-o, făcând la rândul ei, cu filmuleţul respectiv, prezentat pe mai toate canalele TV şi pe You Toube (bineînţeles că a fost filmată) o binemeritată reclamă atât firmei producătoare de Corn-Flakes, cât şi, implicit, României.

Lady Gaga, pe numele ei adevărat Stefani Ioanna Angelina Germanotta s-a născut în 1986 în Manhattan. dintr-o familie bogată şi a urmat cursurile unei şcoli celebre de artă ( Tisch Shool of Art de la N.Y. University) buchisind pianul pe care ulterior la abandonat în favoarea clapelor şi a început să colinde barurile mizere şi cluburile sordide din anumite cartiere rău famate ale New-York-ului, unde prizarea cocainei e la ordinea zilei, făcându-şi cum se zice, mâna, compunând în draci, intuind că muzica e o cale de aşi împlini ce a ce visează, având ca deviză: „Exagerează ca să fii ţinută minte”… Şi ca într-un basm frumos, fata ambiţioasă dar neobosită de muncitoare, a unor oameni avuţi a devenit peste noapte Lady Gaga reuşind să vândă milioane de albume şi câştigând alte milioane de dolari.

(mulţumesc pe această cale ziariştilor, mai bine informaţi de cât mine, de la câteva ziare, care au prizat fenomenul, de la care am preluat o serie de date pe care le-am folosit în cronica mea şi bineînţeles acestei minuni a secolului nostru, care este internetul)

22. 08. 2012.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu