candid Stoica

candid Stoica

duminică, 11 noiembrie 2012

Priveghi la un mare artist


Ne-a părăsit un mare artist cu un chip fermecător care ne-a făcut fericiţi de multe ori în tinereţe…Omul, artistul, actorul, pictorul, designerul, care a apărut, în ultimul timp în niște fotografii hulite de majoritatea oamenilor este totuși un om care a muncit o viață întreagă și a încântat sufletele multora dintre noi cu filmele sale…le-am adunat aici ca să nu-l uităm.

Deși n-a avut aptitudini muzicale și niciodată n-a cântat la vreun înstrument a fost solicitat în 1953 să-i sufle din goarnă pe Nepoții Gornistului și drept rezultat în anul următor, ”nepoții” l-au anunțat că Răsare Soarele, care Soare răsărind doar pentru unii, s-a dat Alarmă în Munți. Dar nu s-a speriat și a telefonat la Directorul Nostru spunându-i răspicat: Alo, ați greșit numărul, la alarmă a participat doar Băieții Noștri de la Post Restant, declar asta Pe răspunderea mea. Presimțind însă că se va afla că S-a furat o bombă și-a zis că dacă e bombă, bombă să fie…și a luat-o pe Lica Dej și-a plecat cu ea la Cannes și întradevăr bombă a fost, deși unii cârcotași au susținut că ea l-ar fi luat pe el…Când s-a întors a fost considerat ”înapoiat” și trimis la O vacanță la Mare să facă obligatoriu Dragoste la Zero grade cu Forentina Mosora care i-a dat papucii și la trimis acasă în Calea Victoriei, unde de fapt locuia. Șoptindui-se că se pregătește Procesul Alb, la sfatul lui Gopo, a îmbrăcat haina lui Faust XX și a coborât în Subteranul unde a întâlnit-o pe Irina Petrescu de care s-a rugat: ”Mai lasă-mă un minut, mai lasă-mă o secundă, mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip, mai lasă-mă o briză, o undă”…dar ea i-a spus clar că nu se încurcă cu Răutăciosul adolescent de vreme ce îl iubește pe Ogășanu… Revenund la suprafață, a intrat în Alerta și în lipsă de altceva a acceptat să umble cu Caragiu, Puiu Călinescu și alți comici De la munte la mare cu Brigada diverse intră în acțiune. Dar dându-și repede seama că toate-s Mofturi 1900, a declarat textual: Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, bineînțeles în contumacie, realizând întradevăr că totul nu-i decât un foc de paie al marelui mistificator Titus Popovici, prin stiloul căruia istoria României începuse să curgă direct din directivele C. C. ale partidului unic. Și atunci neavând de ales i-a racolat pe Frații Jderi, pe unul Ciprian Porumbescu, pe altul care-și zicea Cantemir și a dat, sub conducerea lui Ștefan cel Mare, lupta care s-a numit, mult mai târziu, de la Vaslui 1474.
Între timp, s-a gândit că un urmaș nu i-ar strica și având argument Buzduganul cu trei peceți, deghizându-se în Mușchetarul Român în Ultima noapte a singurătății a rezolvat și problema succesiuni, ulterior născându-se fiul său, Ducu, iar el a putut pleca să lupte Pentru Patrie în Războiul pentru Independență. Dar Dragonul Dulea îi pregătea lui și altora, Cianură și picătură de ploaie și atunci a fost obligat să folosească Ringul ca să-și ia Revanșa că după Drumul Oaselor ajunsese Galax, omul păpușă. În situația asta a făcut un Viraj Periculos la nemți, potrivit dictonului: ”Fie pâinea cât de rea tot mai bine-i în ReFeGermania”. Reîntors a câștigat Rămășagul cu Coana Chirița și a avut Cale Liberă pentru O zi la București unde se cocea marele film al televiziunii române Revoluția Română în direct la care a participat neremunerat și fără să obțină ulterior certificat de revoluționar, ajungând până la urmă în Punctul Zero de unde a fost salvat de o doamnă cu Zâmbet de Floare și de Sergiu Nicolaescu care l-a avansat la gradul de feldmareșal și l-a băgat în Triunghiul Morții unde a fost îndemnat de unele persoane să facă filme Porno, că asta-i mai rămăsese. Dar și-a dat seama că pentru asemenea filme e nevoie și de altceva, decât de …voință, și a renunțat la proect declarând presei: ”Îmi este dor de tine Jean Georgescu, ca și de tine dragul meu Gopo, de voi, Doru Năstase, Vitanidis, Manole Marcus, de voi toți îmi este dor, dar ce păcat că am aflat de-abia acum la sfârșitul vieți, ceace voi, probabil, știați de mult, că până la urmă, cu toate strădaniile noastre, cu toată munca pe care am depus-o, ca niște nebuni, ca niște posedați, totul nu este decât…CELULOID!”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu