candid Stoica

candid Stoica

luni, 20 august 2018

SIMILITUDINI


Similitudini

În anul 1884, la premiera piesei O scrisoare Pierdută de I. L. Caragiale,  personajul Cațavencu după ce era arestat striga pe scenă  replica:
- Protestez în numele Constituției. Asta-i încălcare de domiciliu! 
- Curat încălare de domiciliu, dar umflați-l! răspundea tot de pe scenă
polițaiul orașului (Pristanda)!    
Și l-a umflat. L-a turnat la „hârdăul lui Petrache”, după propria-i mărturisire, care era pe vremea aceea, în micul târg de provincie, închisoarea Rahova de astăzi. În final, Cațavencu este eliberat și va conduce demonstrația de simpatie pentru alesul târgului: Agamiță Dandanache.       Asta însă se petrecea în anul 1884, când România avea o Constituție și începea destul de timid să cunoască căile democrației.       
În anul 2002, doar  la câțiva ani de la  alungarea regimul comunist de tristă amintire, când ţara începea din nou să cunoască democrația adevărată, un medic, fost consilier prezidenția (Mugur Ciuvică), era arestat în plină stradă, fără mandat, la ordinului Primului Ministru Adrian Năstase. Simultan i se confisca computerul, unde se găseau elemente compromițătoare despre averea Primului Ministru, Adrian Năstase, cu titlul Armaghedon II. Domnul Ciuvică era interogat până la miezul nopții de către  procurori parchetului, după care avea să fie pus în libertate cu interdicția de a nu părăsi Bucureștii. Peste câteva zile tot Adrian Năstase declara, destul de senin, că nu el a ordonat încarcerarea. Astăzi Adrian Ciuvică este bine sănătos și-a făcut o fundație, și combate aproape în fiecare seară opoziția la unul din canalele de știri ale magnatului Dan Voiculescu.
În iulie 2018, la aproape 30 de ani de când România merge șontâc, șontâc pe căile democrației, deși a fost primită în Uniunea Europeană, turistul român Răzvan Ștefănescu intrat în țară cu o mașină de 40.000 de Euro (așa scrie presa), pe ale cărui plăcuțe de imatriculare scria: M…PSD, stârnește în rânduril oamenilor din toată țara o simpatie imensă și în rândurile celor de la putere multă derută, socotind inscripția de pe plăcuțe „nereglementară” și, după o bâlbâială de câteva zile, Poliția îi ridică nefericitului turist carnetul de șofer, îi sunt confiscate plăcuțele buclucașe și i se face dosar penal, stârnind în lumea Facebook-ului un val de proteste, aproape fiecare român având părerea sa despre incident, însuşi      președintele Klaus Johannis dând o replica usturătoare la adresa PSD.        În final Poliția renunță la dosarul penal, turistului i se restituie carnetul și chiar îi sunt instalate pe eleganta-i mașină alte plăcuțe. Spre deosebire de alte  incidente, cel de  acum a antrenat marea majoritate a opiniei publice, care s-a exprimat vehement, pe mai toate căile de comunicare existente, împotriva abuzului poliţiei. Până şi preşedintele ţării a luat atitudine, fapt care nu s-a mai întâmplat în alte cazuri. Se pare că lucrurile s-au mai schimbat, nu mai este ce-a fost şi nici nu cred că va mai fi vreodată.
Anii trec, dar obiceiurile rămân aceleași, iar teatrul de pe scenă, în ultimul timp, s-a mutat în realitatea imediată.                                                                                         În ultimă instanță, comentatorii avizați au tradus că M…PSD în argo înseamnă de fapt o… felație și orice om sănătos la minte se  poate întreba, de ce o felație poate stârni atâta scandal, devenind chiar anti constitutional?! 04. 07. 2018                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu