candid Stoica

candid Stoica

marți, 19 martie 2024

 

Iurie Darie – un artist polivalent

 


          Cine nu-l știe pe Iurie Darie? Talentat, frumos, carismatic, inteligent toate aceste daruri dumnezeiești au făcut din el o personalitate artistică de netăgăduit. Dar dacă majoritatea ne amintim de Iura fie de pe scena de teatru, fie din numeroasele filme în care a jucat, puțin știu că el mai avea un talent... acela de desenator. Actrița Anca Pandrea, cea care i-a fost alături până în ultima clipă, se ocupă de memoria lui. Astfel că la 14 martie, când Iura ar fi împlinit 95 de ani, Teatrul de Comedie a vernisat expoziția de grafică și ilustrație de carte „Lumea mea”. Timp de o lună cei care l-au iubit pe artist pot păși în universul lumilor lui. Cele peste 100 de desene expuse ne fac să ne imaginăm lumi posibile.

Lumea care i-a admirat talentul actoricesc, glasul, zâmbetul a fost prezentă la emoționantul eveniment, pentru că dincolo de frumusețea desenelor lui, spiritul lui Iura era acolo, în foaierul teatrului, unde aproape 40 de ani și-a desfășurat activitatea.

Și dacă filmele au rămas o mărturie nemuritoare – mai ales Alo, ați greșit numărul!, Pe răspunderea mea, S-a furat o bombă, Răutăciosul adolescent, Muschetarul român –, nenumăratele roluri din piesele de teatru au rămas în memoria generațiilor mai în vârstă (Umbra, Troilus și Cresida, Nic-Nic, O noapte furtunoasă, Alcor și Mona, Plicul, Don Juan, Pețitoarea, Există nervi, Procesul, Colivia nebunelor).

Visa să aibă un atelier unde să deseneze nestingherit, dar n-a mai apucat să-și împlinească  dorința.

După evenimentele din Decembrie 1989, i-am fost partener într-unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte: crearea unui teatru particular. Iura, Anca Pandrea, Radu Iftimovici și eu am înființat un teatru particular: Teatrul Incomod. A fost o nebunie frumoasă de care îmi voi aminti cu bucurie cât voi mai fi pe acest pământ. Iura a fost un minunat coleg de scenă și un prieten rar.

Felicitări Ancăi Pandrea, Iura a fost un minunat coleg de scenă și un prieten rar.

Felicitări Teatrului de Comedie pentru că știu să țină vie memoria unui artist de talia lui Iurie Darie.

Fie-i memoria binecuvântata!

17.03 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu