candid Stoica

candid Stoica

vineri, 31 martie 2017



În atenția doamnei primar Gabriela Vrânceanu Firea
 ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Municipiului București demiterea conducerii Teatrului Excelsior pentru abuz, incompetență și încălcarea misiunii instituției prin aservirea ei unor interese politice.
Managerul general Adrian Găzdaru și directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfășurarea unui eveniment organizat de publicația Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deși au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetență și rea-credință. Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susțină că evenimentul DoR“vizează o poziție politică față de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul și misiunea sa, trebuie să-și păstreze o poziție neutră”. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior (TE) demonstrează că instituția este subordonată puterii politice.
Confuzia pe care o face conducerea TE între reflectarea sau dezbaterea unor teme cu incidență politică și propaganda politică este o dovadă de incompetență și rea-credință. Evenimentul era organizat de o instituție de presă, așa că reflectarea sau dezbaterea unor subiecte privind viața publică sau politică nu ar fi trebuit să surprindă, având în vedere că tocmai asta este menirea jurnalismului. Un montaj video, o expoziție foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotație politică decât pentru niște persoane care se află într-o relație de subordonare față de puterea politică, care își datorează funcțiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeași instituție, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deține controlul asupra administrației Capitalei. Aceste acțiuni au avut întreaga caracteristică a unor acțiuni politice, fiind organizate de partide politice cu scopul de a promova programe politice și candidaturile unor politicieni. Atunci, de fapt, misiunea instituției a fost grav încălcată.    Cerem Primăriei Capitalei demiterea urgentă a conducerii Teatrului Excelsior și transmiterea unui mesaj fără echivoc că instituțiile subordonate trebuie să funcționeze în interesul cetățenilor, libere de influențe politice sau de altă natură care le afectează activitatea și îndeplinirea misiunii legale. 
ActiveWatch sursa foto adevarul.ro Centrul pentru Jurnalism Independent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu