candid Stoica

candid Stoica

luni, 27 septembrie 2021

 

                Amor amar la Teatrul „Teatrelli”

Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului București (CREART), din Piața Lahovari, deține o mică și elegantă sală de teatru, numită „Teatrelli”, pe scena căreia sunt prezentate săptămânal spectacole de interes pentru marele public. Unul dintre acestea este și Amor amar de Pierre Seuvil, pus de scenă Mircea Cornișteanu.

Cred că nu mai e nevoie să povestesc subiectul pe larg, pentru că, evident, din titlul se poate înțelege ușor despre ce e vorba: Marina are un iubit, pe Antoine, dar se îndrăgostește de Joachim, iubitul Rozaliei, și de aici, bineînțeles, zeci de încurcături, unele imprevizibile, altele chiar  surprinzătoare, făcând din Amor amar ‒ în ultimă instanță ‒ o piesuță construită ca să amuze sau ca să ne arate unele inconveniente ale amorului în trei. Dar Amor amar devine o mică bijuterie în mâna unor actori excepționali, așa cum sunt cei care formează distribuția: Monica Davidescu, Mircea Constantinescu, Liviu Lucaci, Simona Popescu. Sunt actori cu mari disponibilități artistice, mânuiți cu inteligență și pricepere de Mircea Cornișteanu, un vajnic artizan al teatrului, autor a nenumărate montări scenice.

Monica Davidescu  joacă cu inteligență și cu multă feminitate pe Rozalie, o femeie încă tânără, care nu intră în panică când hârșitul și urâciosul ei iubit, Joachim (pe care-l găzduiește în casa sa), acceptă avansurile Marinei (prietena bună a Rozaliei) și chiar se despart. Până la urmă, Rozalie ‒ grație unor trucuri feminine sugerate de de o amică psiholoagă ‒ îl recâștigă. Monica Davidescu are o biografie de actor american: a fost învățătoare, dansatoare, model, secretară, manechin și studentă la clasa lui Grigore Gonța. Din1998 joacă cu brio pe scena Naționalului bucureștean, remarcându-se prin jocul ei în roluri importante (Goneril din Regele Lear și Helena din Visul unei nopți de vară de W.Shakespeare, Ranevskaia din Livada de vișini de Cehov.  Monica Davidescu, ca orice mare actriță, are prestanță, are feminitate, are umor, are un glas plăcut și melodios, un trup de sirenă  și e capabilă să atace și alte mari roluri ale dramaturgiei universale.

Dar surpriza spectacolului o reprezintă Mircea  Constantinescu ‒un talent autentic capabil să atace cu succes o diversitate - în micul rol Antoine, iubitul Marinei ‒ care, cu o mască caraghioasă și un joc „chaplinian”, reușește să ne convingă că e un actor de comedie autentic, amintind pe alocuri de Gr.Vasiliu-Birlic și chiar de Marin Moraru.

Liviu Lucaci, în rolul ursuzului Joachim, se străduiește, cu farmec, să nu pară chiar un necioplit, un posomorât, ceea ce de multe ori îi reușește de minune.

Tânăra Simona Popescu, jucând între „moștri sacrii”, se străduiește timidsă facă față unui rol dificil, de îndrăgostită perpetuă, de multe ori reușind, alteori trecând pe lângă rol cu nonșalanță.

Unicul decor, semnat de Ștefan Caragiu, e funcțional, iar costumele Lilianei Cenan adecvate (mai ales cele ale Rosaliei), pastelate și realiste.

 

24.09. 2021                                                                       Candid Stoica

 

Va apare vineri 1 Oct. 2021 în ziarul Viața Medicală

 

A group of people posing for a picture

Description automatically generated with medium confidence

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu