candid Stoica

candid Stoica

luni, 15 noiembrie 2021

 Festivalul Național de Teatru ediția 2021

 

Festivalul Național de Teatru 2021 debutează cu o mare surpriză. Un spectacol realizat de Teatrul Național din Craiova, cu un text în premieră care are un titlu neobișnuit, Inimă și alte preparate din carne, semnat de un scriitor aparent cvasinecunoscut marelui public de teatru, regizat în stilul său caracteristic de Radu Afrim.

Dan Coman este un scriitor, poet care are până acum la activ 9 cărți de proză și poezii și a primit premiul „Mihail Eminescu” și premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut și ... este plin internetul cu aprecieri despre cărțile sale. Inimă și preparate din carne nu este, ori cât ne-am strădui, un text de teatru în sensul obișnut al cuvântului, ci mai mult un montaj de diverse scenete, mai bune, mai cu conținut, alături de pasaje de trecere care vor să spună ceva, dar de multe ori înțelesul lor dispare se disipează din dorința regizorului de a le da un înțeles poetic, sensibil și de a fi neapărat la zi, și a spune ceva despre vremurile de „Pandemie”, care evident naște specimene umane ciudate și situații echivoce... și poate ar fi mai nimerit, mai adevărat, mai cinstit ca spectacolul să se numească Fapte diverse. De-a lungul a două ore și jumătate, ni se prezină, uneori fără nici o legătură cosubstanțială, fulgurante scene de viață, pe care de multe ori, deși le obsevăm, nu le luă în seamă și trecem mai departe pe lângă ele. Intenția ascusă a celor doi creatori ‒ care se poate observa la o privire mai atentă a întregului ‒ este de a dinamita cu bună știință ceea ce s-a consolidat de câteva secole, teatrul cu un conflict central și cu personaje bine definite prinse într-o interacțiune din care nu pot ieși, acțiunea lor fiind autodistrugătoare. Personajele din Inimă și preparate din carne au umanitate, dar n-au înălțimea morală a unor adevărați eroi, sunt  doar niște plângăreți care își expun liniar suferița lor în lungi monologuri și de aceea reprezentația s-ar mai putea numi și Monologuri despre viață. O tânără cu defecte de vorbire este abuzată, filmată și apoi fragmentul abuzului este  dezvăluit public, două tinere se iubesc și se simt bine într-un apartament sau într-un mediu acvatic; alți tineri, de data asta el și ea, fac dragoste fără să aibă un sentiment valabil de iubire, scene pe care regizorul le-a mai dezvoltat și în alte spectacole cu alți interpreți și în condiții diferite. Un tânăr cară un cărucior de la supermarket plin cu hârtie igenică, cu o semnificație care îmi scapă, sau pur și simplu fără nicio explicație decât aceea de a face din rahat bici, conform dictonului popular. Sau poate că este o trimitere la debutul pandemiei, când la noi, ca și în țările europene, lumea a dat năvală la supermarket să-și facă provizii de hârtie igienică.    

Dar... există un dar, tot „ambalajul” este privit, chiar online, cu plăcere și cu interes datorită colectivului de actori care joacă modern sincer, simplu, nesofisticat mai toate întâmplările pe care le-au pus la dispoziția lor scenaristul și regizorul. Ei se numesc: Alex Calangiu,  Ramona Drăgulescu, Flavia Giurgiu, Romaniţa Ionescu, Ştefan Cepoi, Geni Macsim, Ioana Florentina Manciu, Cătălin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Irina Danciu, pe care îi felicit din toată inima.

 

11.07. 2021                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu