candid Stoica

candid Stoica

vineri, 24 noiembrie 2023

 

Gertrude” ‒ un spectacol cinematografic!

 

Teatrul Național din București se poate lăuda cu o premieră absolută, Gertrude de Radu F. Alexandru, și cu revenirea pe scena lui... după 11 ani, a unui mare regizor, Silviu Purcărete.

Gertrude este pentru orice un om școlit mama lui Hamlet, celebrul personaj al lui Shakespeare, considerat de specialiști și profani cel mai complex personaj creat de dramaturgia universală și care a prilejuit spectacole și filme fabuloase, prin calitatea lor artistică, în mai toate țările din lume, scoțând la iveală interpreți extraordinari. Amintesc doar câțiva interpreți români, care au reuși să înfățișeze credibil personajul Hamlet: Aristide Demetriade, Gh. Cozorici, Ion Caramitru, Sorin Leoveanu).

Piesa reputatului dramaturg, autor al multor volume de teatru, Radu F. Alexandru, apărută în volum la editura Cartea Românească în 2012, este, fără îndoială, o replică modernă, o parafrază, ca zicem așa, a celebrei piese Hamlet, care a fermecat atâtea generații de spectatori și a incitat, de-a lungul timpului, prin bogăția de idei pe care o conține, pe foarte mulți mari regisori de teatru și de film (Laurance Olivier, Grigori Kozințev și Iosif Șapiro, Vlad Mugur, Alex. Tocilescu...).

 Gertrude, piesa lui Radu F. Alexandru, conține în elementul ei intim, acea angoasă a lui Hamlet, care vrea cu tot dinadinsul să afle cine este ucigașul tatălui său. Spectacolul, la a cărui avanpremieră am asistat, în ciuda unor numeroase excluderi de scene și a introducerii unor elemente  moderne (pistoale, mobile, scene cu iz misterios, greu de descifrat, și a unui final stupefiant), este, după opinia mea, opera a doi mari artiști: regizorul Silviu Purcărete ‒ autorul unor monumentale spectacole ‒ și scenograful Dragoș Buhagiar (creatorul unu cadru scenografic original). Participă la întregirea acestui excepțional spectacol și muzica renumitului Vasile Șirli. Dar nu în ultimul rând trebuie să amintim aici de valoarea interpretativă a actorilor interpreți, care au știut să pună în valoare textul și indicațiile regizorale: Hamlet (Marius Manole), Claudius (Mircea Rusu), Polonius (Paul Chiribuță), Horațiu (Alexandru Potocean), Ofelia (Lari Georgescu, Duhul (Marius Bodochi) și bineînțeles Gertrude (Claudiu Bleonț). Există multe scene realizate excelent atât regizoral, cât și actoricesc, dar una dintre ele se evidențiază în mod deosebit. Este vorba de scena dintre Gertrude și Hamlet, pe care cei doi actori Claudiu Bleonț și Marius Manole, o realizează magistral.

O notă aparte a acestui spectacol este dată de interpretarea personajele feminine de către doi bărbați, ca pe vremea lui Shakespeare, Claudiu Bleonț remarcându-se în mod deosebit. Desigur că la o privire mai atentă spectacolul respectiv conține multe scene, dacă nu discutabile, în orice caz inexplicabile la prima vedere, pe care specialiștii sigur analiza îndelung.

Felicit inițiativa și proiectul din toată inima, urându-le: mult, mult succes... pe care sunt sigur că îl vor avea.

 

29. 10 2023                                                 

Candid Stoica

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu