candid Stoica

candid Stoica

duminică, 31 ianuarie 2010

Un spectacol în aşteptarea publicului


Spectacolul „Gin cu scandal”,   este adaptat  dupa piesa  „Gin rummy” ,  scrisa in 1976.   Premiera spectacolului cu titlul original The Gin Game a avut loc pe Broadway in 1977,  in regia lui Mike Nichols, cu Jessica Tandy si Hume Cronyn, castigand in 1978 Premiul Pulitzer. In Romania, spectacolul a fost pus in scena, pentru prima data, la Teatrul Bulandra.
Spectacolul aduce in lumina reflectoarelor povestea a doua personaje, Weller Martin si Fonsia Dorsey, care isi duc traiul intr-un sanatoriu. Un banal joc de carti reuneste, la aceeasi masa, povestile de viata a doi oameni trecuti prin incercari grele. Cei doi sunt uitati de familie, nu sunt vizitati de nimeni, nu mai spera la nimic, sunt secerati de amintiri dureroase, care ii fac nervosi, recalcitranti si, totodata, resemnati cu propria soarta. Weller Martin si-a trait viata ca pe o carte de joc. A intrat in jocul afacerilor, a riscat, a castigat, dar a si pierdut tot. Fonsia Dorsey traieste drama singuratatii, a despartirii de familie. Este avida de comunicare, de socializare, de descarcare a unui preaplin afectiv. Partidele furtunoase de joc dintre cei doi sunt momente de catharsis, de eliberare de pasiuni, ca o purificare de emotii. Cei doi prieteni se resping, dar se si inteleg in acelasi timp. Un joc in doi, un joc al despartirii si al unirii prin suferinta.

Un comentariu:

  1. Sunt curios sa vad aceasta noua montare a unei piese. A. Caropol si Candid Stoica vor reedita oare succesul celor doi monstri sacri care au fost Clodi Bertola si Petre Gheorghiu?
    Ion

    RăspundețiȘtergere