candid Stoica

candid Stoica

joi, 11 iunie 2015

NORMAN



Un spectacol studențesc: Norman.

Printr-o întâmplare fericită am ajuns în așa zisul ”exercițiu al funcțiunii” la sala de teatru a UNATC I.L. Caragiale. Nu cunoșteam nici piesa, nici interpreții. Văzusem doar câteva spectacole cu piesele lui Alan Ayckbourn. (mult jucatele ”Plural englezesc” și ”Cum iubește cealaltă jumătate”,  cu care dramaturgul englez a invadat teatrele din românia, comedii agreabile, fără a atinge profunzimi)…Știam doar că sunt studenți, viitori actori.                    În ciuda aparențelor și eu am fost student și întotdeauna sunt cuprins de o năvalnică  emoție în fața unor manifestări ale studenților amintindu-mi de unul din primele spectacole de succes ale Institutului de teatru din, oho, anul 1961, cu piesa dramaturgului argentinian. Augustin Cuzzani, ”Centrul înaintaș a murit în zori” , realizat de studentul Raul Seranno cu promoția mea și în care am evoluat și eu alături Gh. Dinică, Șt. Tapalagă, Violeta Andrei, Eugen Racoți, Alex Lazăr și mulți alții.

O masă lungă câteva scaune și un mic covoraș mobilează spațiul destul de auster, din platoul Ion Sava care delimitează scena, de restul săli, pe care vor evolua deocamdată niște necunoscuți pentru mine,. Întriga piesei ascunsă sub multe replici de început, ce se vor misterioase, se desvăluie până la urmă, totuși, destul de simplă: Trei cupluri, adică trei bărbați și trei femei aflate sub fascinația unui personaj provocator, Norman, se  întâlnesc ocazional și discută, când calm, când mai încrâncenat, uneori renunțând la bunele maniere. își pun chiar poalele în cap, despre faptul, destul de neobișnuit, într-un grup de prieteni, că unul dintre ei, Norman, ( un mic don Juan în găoace)  căsătorit cu Ruth, a vrut să-i ofere prietenei lor Annie (care e într-o relație de dragoste platonică cu Tom)  o  mică vacanță...clandestină, ofertă dezavuată de mai toți ceilalți membri ai grupului.                                                           Din plecare mă gândesc că piesa aleasă e un bun studiu pentru tinerii studenți care au  de interpretat  personaje apropiate  vârstei lor  scutindu-ne de  situațiile destul de jenante când  un adolescent se chinuie să interpreteze un bătrân împovărat de ani...cu o barbă... matusalemică.                                           Întradevăr viitorii actori se mișcă și vorbesc volubil, nu se ciocnesc între ei, decât foarte rar, evitând stângăciile inerente, uneori ca adevărați profesioniști, dezvăluind caracterizări exacte și la obiect ale personajelor. Silvana Mihail e o autentică ingenuă aflată la început de drum al vieții dovedind pe parcursul piesei reale și sincere calități dramatice. Îrina Ștefan, interpreta soției lui Norman (Ruth) impresionează prin răceala și detașarea pe care o are...față de partenerul ei de viați, dar și prin izbucnirile vulcanice din partea a doua a piesei dovedind tocmai contrariu. Cristina Constantinescu, în ciuda staturii mărunțele, aparent firave, în rolul lui Sarah arată o puternică persuasiune  față de soțul său, și mai ales dezvoltă o abilitate de comportament în relațiile cu ceilalți, nedându-se în lături chiar de la avansurile nebunaticului Norman. Cu o statură de invidiat, cu un glas bine pozat, parcă ideal pentru rolurile generoase de june prim, Laurențiu Drăgan se strecoară cu abilitate prin păienjenișul relațiilor cu ceilalți, iar Vlad Bălan, în rolul lui Tom, cel mai tânăr, dar și cel mai naiv membru al grupului se descurcă și el dacă nu cu abilitate, în ultină instanță cu... pumnul, prin situațiile deloc avantajoase pe care i le rezervă piesa...rămânând simpatic până în final. Partea leului însă îi revine lui Cristiam Jicman (Norman) care se mișcă cu multă dezinvoltură în rolul lui Norman dovedind reale însușiri de atracție. El este pe rând paradoxal în idei, revoltat împotriva unor cutume de comportament, tandru și înțelegător cu femeile și  mai ales  în permanentă eboluțiune și turbulență sexuală, poziție în care excelează.
Este de remarcat seriozitatea și precizia ...și mai ales delicatețea cu care se mînâncă salata la cele două mese la care asistăm, scene de antologie în decursul reprezentației.                                                                                                            Spectacolul a fost coordonat de prof. asoc. dr. Alexandru Jitea: Coordonator de an: conf. univ. dr. Doru Ana: Îi felicit, iar viitorilor actori le urez success din toată inima. Dacă vor fi serioși și mai ales dacă vor avea noroc sunt sigur că îi voi întâlni pe scenele teatrelor în roluri pe măsura talentului lor.

15. 05. 2015.                                                     


                                                                                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu