candid Stoica

candid Stoica

luni, 12 decembrie 2016            Clubul Dramaturgilor: Dragon 2, a revenit


                Continuâundu-și activitate creatoare de laborator, cenaclul Dramaturgilor Dragon 2 a prezentat de curând la Cubul Calderon într-o suculentă lectură piesa dramaturgului C-tin Turturică Concurs pentru un post de rege, o spumoasă satiră, parabolă a situație politice actuale. Concursul e cu circ. Orice concurs e o loterie. Dar și o comedie, fiindcă nu se prezintă doar cei pregătiți, ci și indivizi care doar își închipuie că le știu pe toate. Nu lipsesc de la întrecere nici cei a căror minte a cam luat-o pe arătură – ăștia vor contesta vehement rezultatul concursului, cu argumente care mai de care mai trăznite. Astfel de specimene nu puteau lipsi nici de la concursul pentru un post de rege. Ei, prin programele lor, care de care mai trăznite, stârnesc râsul, spune autorul despre lucrarea sa.
C-tin Turturică, deși a scris pe vremea Împușcatului peste 20 de romane, majoritatea forfecate de cenzura care oficial nu mai exista, a devenit cunoscut după noile sale romane Nu eşti obligat să mori tâmpit și Scula Securității, în care își mărturisește activitatea sa de infomator al sinistrei instituții, dar a căpătat notorietate deplină, mai ales, după reprezentarea piesei sale Comedie roșie la Teatrul Național din București,    Piesa, și implicit lectura s-a bucurat de o minunată distribuție armonizată de Candid Stoica din care au făcut parte excelenții actori: Petre Moraru, Mihai Niculescu, Mircea Constantinescu Florentina Tănase, Doina Ghițescu, Romeo Tudor, Eugen Racoți, lăudată pentru prestația ei de mai toți cei care au care au luat cuvântul și au comentat admirabila lectură, așa cum obișnuiește să facă Candid Stoica care a țintit spre o interpretare scenică, deși actori țineau textul în mână, dar având totala libertate de a se mișca și improviza.
În luarea sa de cuvânt de după lectură dramaturgul Dinu Grigorescu, cu impetuozitatea sa bine cunoscută a arătat calitățile evidente ale piesei care excelează în situații de o ironie suculentă, replicile de multe ori acide, de multe ori pline de haz, dar crede că piesa e prea lungă și că ar fi fost necesară o scurtare drastică. A fost încântat de lectura actorilor care i s-au părut a fi un regal, iar Dan Puican, reputatul regizor de radio, a apreciat și el piesa, situațiile comice, replicile hazoase, având și el  cuvine de laudă pentru toți interpreții care au realizat o minunată lectură, dar crede că piesa are o tentă antimonarhică care a ieșit la iveală, poate, fără ca autorul să-și dea seama. Denis Dinulescu, autorul volumului Un Japonez verde și a piesei O zi  din viața lui N. Ceaușescu s-a expimat în particular că regretă din suflet că n-a scris și el o piesa cu un asemenea subiect.                                                                                                                                    
În asistență s-a observat prezența generalului maior de aviație, Kuki Borislavski, actualmente pensionar precum a fostului avocat al poporului, Paul Mitroi și el pensionar, a fostei caserițe a Teatrului de Comedie Tedy Pleșa, o împătimită de teatru, a teatrologului Vera Molea, a fostei televizioniste Pușa Lipan și a d-lui Dan Psata, autor a două volume de teatru, pe care, probabil le vom citi  în cadrul  cenaclului                       PS. Dar abia  terminat festivalul Fest Bulevard și FNT că a început să se desfășoare…țineți-vă bine Festivalul Rodica Popescu Bitănescu, cu cinci piese anemice, unele  dintre el comentate pe larg la această rubrică de subsemnatul.                                    Halal să ne fie! Am văzut-o și pe asta. D-na primar general al capitalei recompensează  cu îndrăzneală demnă de o cauză mai bună un agent electoral cu banii contribuabililor, cu toată împotrivirea consilierilor…
Cum se spune d-na Firea a dat a dat cu bâta-n baltă, spun oamenii simpli mai deschis și mai pe la colțuri.                                                                                Oare d-na Firea și cei care o consiliează n-au auzit de Matei Vișnec și de succesele internaționale al pieselor sale? Să nu fi auzit de D. R. Popescu care are  zeci de volume de teatru, de Dinu Grigorescu care are peste 30 de piese tipărite, de Denis și Puși Dinulescu, de C-tin tTurturică, dramaturgi care scriu piese bune, interesante de ani de zile?                      Dar în mod sigur cei înșirați mai sus nu au ajutat-o pe d-na Gabriela Firea să iasă primar, n-au fost agenții săi electorali, nu s-au hlizit când d-na Firea își anunța programul gongoric. Și dacă n-au fost, n-au ridicat-o în slăvi, n-au râs cu gura până la urechi asurzind telespectatorii, de ce să le  facă festival? Râzăreața actiță  are cinci piesuțe firave pe care le împinge cu obstinație d-l director general al teatrului național ca să scape de gura și de râsul ei.                        Se presupune că dacă se va merge în ritmul acesta în curând vom vedea în posturi cheie la primăria capitalei și directori la teatrele care le stipendiază  pe cei care a învățat-o să scrie, pe cel care a ținut-o în gazdă când a venit de la București din Moldova, sau pe cea care i-a dat să sugă d-nei Firea (cum am aflat că deja s-a întâmplat). Păi dacă un modest afacerist stipendiază propaganda unui partid înainte de alegeri ce să ne mai mirăm că el pretinde un post de ministru. Și poate că îi și este atribuit pentru ”meritele sale în campania electorală” asemenea d-nei Rodica Popescu – Bitănescu care a descoperit că poți câștiga un festival dacă te hlizezi vîrtos când trebuie și pentru cine trebuie.
                                                                                 
 07. 11. 2016.                                                                                                                         Candid Stoica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu