candid Stoica

candid Stoica

sâmbătă, 11 aprilie 2015

CONFUZII, CONFUZII

Un moment penibil s-a consumat miercuri seara la Realitatea TV în dialogul dintre Rareş Bogdan şi Ion Cristoiu. Făcînd paradă de lecturi, ei au făcut trimitere la romanul „Colonelului n-are cine să-i scrie”, asemănîndu-l pe Băsescu cu Aureliano Buendia. Numai că acesta este personajul din „Un veac de singurătate”!
Primul care l-a trimis pe Traian Băsescu în literatura universală a fost Ion Cristoiu, care l-a asemănat pe Traian Băsescu cu personajul „Regele Lear” din piesa lui Shakespeare. Un rege care a fost stăpînit de iluzia unei puteri nelimitate, retrăgîndu-se de pe tron, descoperă lumea reală şi este şocat de felul în care au trăit oamenii sub domnia lui.
Comparaţia, extrem de interesantă, de altfel, l-a determinat pe Rareş Bogdan să nu se lase mai prejos şi a încercat, la rîndul său, să demonstreze că este la zi cu lecturile şi a spus: „Băsescu seamănă şi cu Arcadio Buendia, din romanul „Colonelului n-are cine să-i scrie” al lui Gabriel Garcia Marquez, care aştepta zadarnic o scrisoare”!
Ion Cristoiu l-a corectat: „Nu aştepta o scrisoare, ci pensia. Şi parcă nu-l chema Arcadio Buendia, ci Aureliano Buendia”! Rareş Bogdan şi-a recunoscut eroarea şi amîndoi au perorat cîteva minute pe seama romanului lui Marquez.
Dar, ce să vezi!, nici pînă la sfîrşitul emisiunii, cei doi gazetari nu şi-au dat seama că amîndoi făcuseră o greşeală impardonabilă, căci nici Arcadio Buendia şi nici Aureliano Buendia nu sînt personaje din romanul „Colonelului n-are cine să-i scrie” (titlul original „El coronel no tiene quien le escriba”), ci din capodopera lui Gabriel Garcia Marquez intitulată „Un veac de singurătate”!
Ca să nu mai existe nici o confuzie, precizăm:
- În romanul „Un veac de singurătate”, există un colonel ca personaj principal, pe care însă îl cheamă Aureliano Buendia! Există în roman şi un alt Aureliano Buendia, care era un fel de străbunic al personajului principal, care a trăit tot în Macondo, dar care nu a avut gradul de colonel.
- există, de asemenea, în roman şi un Arcadio Buendia, pe care-l cheamă, de fapt, Jose Arcadio Buendia (cel care, văzînd un bloc frumos de gheaţă, a crezut că are în mînă un diamant) şi este tatăl colonelului Aureliano Buendia!
- „Colonelului n-are cine să-i scrie” este alt roman al lui Marquez şi nu are nici o legătură cu „Un veac de singurătate”, în afara numelui autorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu